2014

Ebben az évben készült rendezvényeinkről

2014 - 2014.02.27. Farsang

Itt a farsang áll a bál…

Hagyományainkhoz híven, idén is fergeteges farsangi bállal búcsúztattuk a telet Klubtagjainkkal, illetve a kerületi klubokból érkezett vendégeinkkel! Felvonultattunk többek között: szerzetest, roma lányt, testőröket, hercegnőt és egy egész baromfiudvart! Ismét sokan voltunk, remek hangulatban telt ez a délután! 

2014 - 2014.03.06. Nőnap

Pesthidegkúti Német Hagyományőrző Kórus vendégszereplése Nőnapon

Az idei Nőnap rendhagyó módon zajlott! Több klubtagunk lelkes tagja a Pesthidegkúti Német Nemzetiségű énekkarnak, mely tagjai bennszülött helyi lakosokból alakult. Miután klubtagjaink leszármazottai és ők maguk is itt születtek e környéken, vagy 6-8 évtizede itt laknak, ezért erős a kötődésük a régi hagyományokhoz, emlékekhez. Ez a Kórus is szeretné megőrizni és tovább vinni ezt a szellemet. Mi ennek mindig szívesen adunk teret és szívesen vagyunk részesei….! Több környékbeli fellépésüket is megnéztünk. Ennek ellenére régóta terveztük, hogy egyszer meghívjuk intézményünkbe az egész kórust egy kellemes délutánra. Jó alkalom volt erre a Nőnap ünneplése, melyre a kórus el is fogadta a meghívást. Majdnem teljes létszámmal érkeztek hozzánk csodálatos fellépő ruhájukban. Szebbnél szebb magyar- és német dalokkal örvendeztettek meg minket, míg végül felcsendült a “Hidegkúti himnusz”…! Szem nem maradt szárazon! Saját férfi klubtagjaink versekkel köszöntötték a délutánra érkező hölgyeket illetve egy szál virággal, természetesen a Kórus hölgy tagjainak is jutott belőle! A kellemes délutánt finom sütemények felszolgálásával és közös beszélgetéssel zártuk.

2014 - 2014.06.05. Apák napja

Immár harmadik éve ünnepeljük Klubunkban az Apák napját. Ezen a napon emlékezünk az apákra, nagyapákra, férfi elődökre, az apaságot és a szülői szerepet is köszöntjük. Miután a mi intézményünkben van a legtöbb férfi klubtag, ezért meghívtuk idén először a kerületi Gondozási Központok férfi tagjait is, hogy egy nagyobb rendezvény keretében együtt ünnepeljünk. Először jártak nálunk a Gondviselés Háza Idősek Klubjából is, akiket szintén nagy szeretettel fogadtunk. Egy amerikai oldalon olvastuk, hogy az apák és férfiak szerint a legjobban a következő ajándéknak örülnek: egy üveg gin, esetleg pár üveg sör, vagy egy lapos TV. A férfiak nem igazán kedvelik a szirupos, szentimentális üzeneteket. Helyettük népszerűek a vicces képeslapok, amelyek elolvasás után nevetésre késztetik az apát, vagy amely köszönetet mond az apaságért. Mi is egy vidám, örömteli percekkel teli délutánt terveztünk nyújtani az Apák részére. Munkatársainkkal vidám verseket olvastunk fel, majd H. Varga Tamás és Ágoston Anita előadóművészek egy 50 perces interaktív, szórakoztató előadást tartottak. Felcsendültek örökzöld dallamok, operett darabok, régmúlt rock and roll zenék. Apró ajándékkal is kedveskedtünk az ünnepelteknek, virág helyett kicsi dobozba csomagolt házi süteménnyel! A jó hangulatú programunk végén nem maradhatott el ismét az Apák kívánságára készített túrós palacsinta… 

2014 - 2014.10.07. Debreceni kirándulás

A Budapest Főváros II. Kerületi Önkormányzat Egészségügyi, Szociális és Lakásügyi Bizottsága 2014. évre kiírt Szociálpolitikai Keret pályázatán nyert összegből szerveztük meg az Idősek hónapja egyik kiemelkedő programját, a debreceni kirándulást. A Hajdú-Bihar megye fővárosában több történelmi nevezetességet is megtekintettünk, például a Református Nagytemplomot, ahol Kossuth Lajos 1849-ben hirdette ki a Függetlenségi nyilatkozatot, illetve a Református Kollégiumot, Múzeumot és könyvtárat. Nagy sétát tettünk ebben a csodálatos városban, kellemesen el is elfáradtunk a szép őszi napon. Utunk során érintettük a debreceni nagyerdőt is, melynek szépsége páratlan élményt nyújtott mindannyiunk számára. 

2014 - 2014.10.14. Kézműves foglalkozás

Nagy örömmel várták klubtagjaink a kézműves foglalkozást, ahol ebben a hónapban asztali virág kompozíció elkészítése volt a cél. Többen reszkető kézzel, de annál nagyobb lelkesedéssel fogtak hozzá a munkához. Végül hatalmas sikerélményt jelentett számukra, mikor elkészült a mű! 

2014 - 2014.10.16. Novellaíró pályázat díjátadója

Az I. világháború 100. évfordulója alkalmából a II. kerületi Önkormányzat Idősügyi Tanácsa novellaíró pályázatot hirdetett a kerületi idősek számára. A pályázat célja, hogy az idősek emlékeiket, történeteiket osszák meg másokkal. A mi intézményünkből öt klubtag nyújtotta be pályázatát: 

  • Kalmár Gyuláné (90 éves): Aradtól Pesthidegkútig
  • Huber Márton ( 83 éves): Levelek lehullottak
  • Hajek Sándor (90 éves): Hadifogságom története
  • Herédi Józsefné (82 éves): Emlékezés Szentestémre
  • Schleer Jakabné (87 éves): Kitelepítés

Ezeket a pályaműveket egy belső ünnepség keretében a III. sz. Gondozási Központ és Idősek Klubja vezetője “Oscar” díjjal jutalmazta, mely mindenki számára örök emlék marad!