2012

Ebben az évben készült rendezvényeinkről

2012 - 2012.05.18. Apák napja

Az Apák napját a 20. század elején kezdték el ünnepelni az Anyák napja párjaként. Ilyenkor emlékeznek az apákra, nagyapákra és a többi férfi elődre. Az apaságot és a szülői szerepet köszöntjük ilyenkor. Ez az ünnep Amerikából indult 1910-ben. Az amerikai Sonora Smart Dodd apjáról emlékezett meg, aki egyedül nevelte fel hat gyermekét. Az ünnepet Richard Nixon elnök nyilvánította hivatalossá. A katolikus egyház Szent József napján, március 19-én tartja az Apák Napját. Magyarországon 1990-es évek elején voltak az első megemlékezések, és évről-évre egyre szélesebb körben ünneplik. Az utóbbi években a kereskedők is alkalmazkodtak az ünnephez, ilyenkor mindenféle vicces dísztárgyak készülnek, s általában a műszaki cikkeket és a szerszámokat kínálják szélesebb körben. Iskolák és egyéb gyermekintézetek az ünnep előtt ajándékokat készítenek, és sportnapokat, családi játszóházat tartanak. Ebben az évben is köszöntöttük Klubunkban az apákat. A kellemes délutánon versekkel emlékeztünk meg róluk, illetve az ünnepeltek kívánságára most sem maradhatott el a hagyományos túrós palacsinta! 

2012 - 2012.06.05. Győr

Országos Nyugdíjas Találkozó Győrben

A győri Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény a Generációk egymás közt, egymásért projekt folytatásaként 2012-ben az Aktív időskor és a generációk közti szolidaritás európai éve keretében hirdette meg 2012. június 5-én és 6-án az Országos Nyugdíjas Találkozót és szakmai napot. A III.sz. Gondozási Központ Idősek klubja tagjai és munkatársai képviselték a II. kerületet. A “Veletek mindenkor” című Találkozó egyik célja volt, hogy tovább erősödjön a generációk közti együttműködés és az időskori aktivitás. A sokszínű, programokban gazdag rendezvényen való részvétel mellett kiállítás formájában tudtuk bemutatni nagy sikerrel az intézményünket. Köszönet a szervezőknek és a résztvevőknek! 

2012 - 2012.06.28. Szarka vár

Szarka vár(Solymár), kirándulás

Budapesttől északnyugati irányban, a zöldellő pilisi hegyek gyűrűjében egy kisebb, meredek oldalú dombon emelkedik Solymár középkori erőssége, amit a néphagyomány Szarkavárként emleget. I. Lajos király uralkodása idején a legfontosabb királyi tisztségviselők közé számítottak a Lackfi család tagjai, akik 1355-ben vásárolták meg ezt a területet. Rövidesen felépítették a kis alapterületű kővárat, hogy budai tartózkodásuk idején szállásul szolgáljon számukra. Az erődítményt már az 1526-os mohácsi csata után jelentősebb pusztítások érték a környéken fosztogató török és tatár lovas csapatoktól, de végleges romba dőlése csak az 1541-es budai megszállás után következett be. Maradványait a 18. században letelepülő németajkú (sváb) lakosság hordta el. Szarkavárat csak az 1930-as évektől kezdte kutatni Valkó Arisztid műkedvelő régész, majd az 1990-es esztendőktől indultak el a tényleges feltárás és helyreállítás nagyszabású munkálatai. Lassan napvilágra kerültek a hosszúkás ovális alakú várfalak, melyek több lakóépületet és egy vaskos öregtornyot öveznek, a várudvaron létesített mély kúttal. A jórészt már restaurált várfalak méltó környezetet biztosítanak a település által szervezett kulturális rendezvények számára. Klubtagjaink részére sikerült egy enyhébb napot kifogni, így egy kellemes délelőttöt töltöttek el a pilisi hegyek lábánál. 

2012 - 2012.09.06. Kerti parti

A kerületi három Gondozási Központ klubtagjai részvételével minden év tavaszán kerti partit szervezünk, amely évek óta nagy népszerűségnek örvend. A tiszta levegő, a csodás környezet, a finom étel, a jó zene mind hozzájárul ahhoz, hogy jól érezzék magukat az idős emberek. A jó hangulat, a közös program egyfajta összetartó erő, amely minden évben újra és újra összehozza a három intézmény tagjait. 

2012 - 2012.09.18. Sportnap

II. Olimpiai Senior Játék és Sportnap

Az Olimpia évében, 2012 szeptemberében második alkalommal került megrendezésre a Sportnap, melyen a kerületi Gondozási Központok klubtagjai vettek részt. Ebben az évben új játékokat próbáltunk ki, illetve új sporteszközöket is beszereztünk. Közös bemelegítés után az idősek ismét használhatták a kondicionáló gépeket. A kerti, külső helyszínen különböző ügyességi játékokkal illetve a tornateremben csoportos gyógytornával fogadtuk a sportolni vágyó klubtagokat. A rendezvény alatt masszőr kollégánk átmasszírozta a sportolók fáradt hátizmait, majd hagyományosan közös jógával zárult a nap. Ebben az évben sem maradhatott el az oklevél és a kupa átadása, s végül egy közös uzsonna.

2012 - 2012.10.01. Kiállítás Marczibányi téren

Korosztályok találkozója

“A múlt tárgyai mesélnek – korosztályok találkozója. A személyes tárgyak, a hozzájuk kötődő történeteken keresztül segítenek megtalálni a közös hangot a különböző korosztályok között.” Az “Aktív időskor és generációk közti szolidaritás európai éve” alkalmából ezzel a felhívással kezdtük el megszervezni a régi használati tárgyakból álló kiállítást. Nyugdíjasaink lelkesen hoztak be különböző tárgyakat, melyhez emlékek, történetek is kötődtek. A behozott tárgyak között megtalálható volt például 1902-es magyar-osztrák kibocsájtású 1000 koronás pénzeszköz, 1911-es „Csoda album” c. könyv, saját készítésű benzines tűzköves réz öngyújtó 1920-as évekből. A három kerületi Gondozási Központ és ÉNO klubtagjai által leadott tárgyakból a Családsegítő és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze a kiállítást, mely a Marczibányi Téri Művelődési Központ helyiségében került bemutatásra a látogatók számára. A megnyitó ünnepségen Dömök Lászlóné, az Egészségügyi, Szociális és Lakásügyi Bizottság elnöke, valamint a Közbeszerzési Bizottság tagja és Vargáné Luketics Gabriella Szociális és Gyermekvédelmi Iroda vezetője mondott beszédet.

2012 - 2012.10.02. Idősek hónapja megnyitó

A „generációk találkozása” jegyében, október 2-án tartottuk a 2012. évi „Idősek hónapja” megnyitó ünnepségünket. A kapcsolat teremtés jó példáját hoztuk létre, mikor felkértük az ÉNO fiatal klubtagjait és pedagógusait, hogy köszöntsék nyugdíjasainkat az Idősek Világnapja alkalmából. A megható köszöntés után kellemes hangulatú beszélgetés alakult ki a két generáció között. A közös együttlét közelebb hozta a két intézmény tagjait. Jó volt érezni azt az erőt, amit sérült embertársaink közvetítettek felénk. 

2012 - 2012.10.09. Herend_Veszprém

2012-ben úti célunk Herend-Veszprém volt. Betekintettünk a herendi porcelángyártás rejtelmeibe, gyönyörködtünk a kiállított porcelánokban, vásárlásra is volt lehetőség. Végig sétáltuk Veszprém utcáit, bementünk a Püspöki palotába, láttuk a viaduktot és megcsodálhattuk a gyönyörű bakonyi dombok vonulatait. Finom ebéddel koronáztuk meg a napunkat. 

2012 - 2012.10.18. Kalmár Gyuláné 88 éves

Kalmár Gyuláné, Irénke néni 2005 novembere óta aktív résztvevője a Klub életének. Napi 2-3 km gyaloglás sem tudta eltántorítani attól, hogy minden nap köztünk legyen. 2012. októberében töltötte be 88. életévét. Születésnapja alkalmából tortával, virággal köszöntötték fel Klubtársai és az intézmény dolgozói, valamint Hajek Sanyi bácsi (aki szintén idén lett 88 éves) egy közös tánccal üdvözölte a “nyolcvan-nyolcasok” klubjában. Reméljük még sok éven át megteszi értünk ezt a hosszú távot! Isten éltesse sokáig Irénke nénit! 

2012 - 2012.10.18. Szüreti bál

Mint egy hagyományőrző társaság, tartunk meg nevezetes ünnepeket az év folyamán. Mint mindig, ezekre is nagy örömmel készülünk. Az alkalomhoz illően díszítjük fel a házat, szüreti bál esetén a kertből szedett borostyánnal, szőlővel, dísztökkel, őszi gyümölcsökkel, színes levelekkel. A dolgozók szokás szerint népviseleti ruhába öltöznek. Zenészünk hangulatos talpalávaló muzsikával, bordalokkal szórakoztatja a megjelenteket, volt már kisebb szüreti felvonulás is.