Galéria

Pillanatok az Intézmény életéből

2017 - 2017.10.20. Szüreti bál Klebelsberg

A II. kerületi Idősügyi Tanács programjaként "Szüreti bált" szerveztünk 2017. október 20-án Pesthidegkúton, a Klebelsberg Kultúrkúriában. A nagyteremben vidám, színes dekorációt készítettünk, kapcsolódva a szüreti szokásokhoz.  A köszöntő után következett a szüreti felvonulás, amely szereplői - nemzeti ruhába öltözve - az intézményünk klubtagjai voltak. Felelevenítettük azt is, hogy az 1960-as években milyen hagyományok voltak Pesthidegkúton. Az előzetesen meghirdetett táncversenyre tíz páros jelentkezett. A zeneszámok egymást váltva következtek, többek között volt keringő, rock and roll, tangó, twiszt, rumba, polka, cha-cha-cha, de nem ijedtek meg táncosaink akkor sem, mikor felcsendült a "lambada" zenéje! A kiváló "szakmai" zsűri döntése alapján - a holtverseny miatt - minden résztvevő megkapta a "Táncverseny bajnoka" feliratú díjat. Az élő zenét mindenki örömére ismét Kelemen Gyula biztosította, a bál végére mindenki jól elfáradt. Volt több olyan pár is, aki az első számtól kezdve a végéig, pihenés nélkül járta a táncot.

A rendezvényen részt vett a Nemzetgazdasági Minisztériumból Varga Mihály miniszter és Szollár Péter Urak, továbbá tiszteletüket tették önkormányzati képviselők, dr. Csabai Péter Pesthidegkút elöljárója és Makra Krisztina, valamint Vargáné Luketics Gabriella a Humánszolgáltatási Igazgatóság igazgatója és Németh Ágnes munkatársa.

A száz körüli vendég seregből sokan megkérdezték búcsúzáskor: "Mikor tartjuk a következő táncos bált?" 

2017 - 2017.04.28. Tavaszi bál Klebelsberg

A II. kerületi Idősügyi Tanács programjaként "Tavaszköszöntő bált" szerveztünk 2017. április 28-án a Klebelsberg Kultúrkúriában. Kézműves foglalkozásokon készítették el klubtagjaink a bál vidám, színes dekorációját, kollégáink közreműködésével. A négy órán át tartó bálon 80 fő, testben-lélekben fiatalos kerületi lakos volt jelen, a jó hangulatot egy cseppet sem befolyásolta a szeszélyes időjárás. A rendezvényt megtisztelték önkormányzati képviselők, dr. Csabai Péter Pesthidegkút elöljárója és Makra Krisztina, valamint Vargáné Luketics Gabriella a Szociális és Gyermekvédelmi Iroda vezetője és Németh Ágnes munkatársa. A képviselő asszony köszöntője után következett a nyitó tánc, melyet a II. Számú Gondozási Központ Idősek Klubjának „Szívbarát” Tánccsoportja gyönyörű fellépő ruhában adott elő. A tánc koreográfiája egy színpompás virágkosárral kapcsolódott a tavasz köszöntéséhez. A kötetlen táncok mellett a vállalkozó kedvűek elsajátíthatták a szamba alaplépéseit, minden résztvevő egy táncos párt ábrázoló kitűzőt kapott emlékbe. Pihenőül pedig kvíz kérdésekből álló feladatokat oldottak meg az alkalmi közösségekből szerveződött csapatok. A kvíz játékban résztvevőknek Dr. Csabai Péter képviselő nyújtottá át az ajándék „Kvíz játék mestere” feliratú serlegeket. A nyertesek egyaránt jártasak voltak a hungarikumok felsorolásától kezdve, a palacsinta tészta összetevőin át a hokedli és a hecsedli fogalmában rejlő különbségekben. Az élő zenét Kelemen Gyula „örökös tagunk” biztosította. A bál végén megkérdeztünk egy közel 80 éves táncolót, hogy nem fáradt-e el a mulatságban, melyre a következő válasz érkezett: "Reggelig táncolnék!"  

2016 - 2016.09.30. Hajókirándulás az Idősek Világnapján

2016. szeptember 30-án, az Idősügyi Tanács elnökeként köszöntötte negyedik alkalommal Dr. Láng Zsolt Polgármester Úr a kerületünkben élő 250 szép-korú polgárt a “Budapest” sétahajó fedélzetén, a Batthyány téri kikötőben. Az ünnepség vendége volt Varga Mihály Nemzetgazdasági Miniszter is, aki beszédében megköszönte az Idősügyi Tanácsnak, az Önkormányzatnak, hogy évről évre lehetőséget teremt az időseknek egy újabb találkozásra. Mint ahogy Miniszter Úr is kiemelte, ezen a gyönyörű napsütéses napon mindenki egy kicsit elfelejtheti a nehéz napokat és éveket, örülhetnek egymásnak a jelenlévő nyugdíjasok. A köszöntő beszédek után kifutott hajónk a kikötőből. Dani Gabriella idegenvezető és Kelemen Gyula zenész tették még szebbé napunkat. Miközben klubtagjainkkal gyönyörködtünk a csodálatos látnivalókban, kedvelt régi dallamokat és több érdekességet is hallottunk Budapest nevezetességeiről. A vendégeket a kétszintes hajóbelsőben mindenki nagy örömére szendviccsel, sós- és édes süteménnyel, üdítő itallal kínálták a felszolgálók. Ebben az évben talán ez volt az utolsó, de mindenki számára nagyon emlékezetes, szép nyári nap!

2016 - 2016.09.09. Kiscelli kiállítás

A II. kerületi Idősügyi Tanács szervezésében, szeptember 9-én a Kiscelli múzeumban jártunk, ahol a Moszkva tér-Széll Kálmán tér történetét ismerhettük meg a XVII. századtól kezdve egészen napjainkig. Tárlatvezetést is igénybe vettük, érdekes karcolatokat, magán gyűjtőktől különféle tárgyakat, ásatási leleteket, dokumentumokat, fényképeket is láthattunk. Hangfelvételek és videók is segítettek felidézni, visszahozni a múltat! A kiállítás végén megpihentünk a híres „óra" alatt, ami sok randevúnak, találkának volt a helyszíne, szimbóluma. Köszönjük az Idősügyi Tanács munkáját és szervezését, nagyon jó programon vehettünk részt!

2016 - 2016.09.08. Párkány kirándulás

Jobb időt kívánni sem lehetett volna Párkányi (Stúrovo) kirándulásunkra! Egy merész ötlet alapján elhatároztuk, hogy vonattal indulunk el őszi kirándulásunk helyszínére. Az átalakított solymári vasútállomáson volt a gyülekező, egyben megnéztük a felújított pályaudvart is, melyet nem olyan régen adtak át. Az új vasútvonalon jutottunk el Esztergomba, ahol városnéző kisvonatra szálltunk át. A szépséges Mária Valéria hídon keresztül jutottunk el Párkányba. Nagyon kényelmes és hangulatos utazás volt! Ebédig sétálgattunk, vásárolgattunk Párkány főterén, szinte mindenkinek ott lapult a táskája mélyén a híres bryndza! A Platán étteremben ki-ki kedvére megkóstolhatta a juhtúrós sztrapacskát, a knédlit. Ebéd után ellátogattunk a török fagylaltozóba, ahol még süteményt is lehetett fogyasztani. A visszaúton kisvonatunk egy rövid városnéző körutat tett velünk a csodálatos Esztergom utcáin.

De jó volt újra látni a Bazilikát! Fáradtan ugyan, de mindenki sok élménnyel gazdagodott ezen a gyönyörű napon... 

2016 - 2016.06.28. Látogatás a Medveotthonba és a Grassalkovich kastélyba

Egy szép nyári napon autóbuszos kirándulásra indultunk, idei kirándulásunk célja a veresegyházi Medveotthon és a Gödöllői Grassalkovich kastély megtekintése volt. 1998-ban nyílt meg a Közép-Európában is egyedülálló Medveotthon, ahol jelenleg 35 medve talált békés, nyugodt öregkorra. A menhely többek között farkasoknak, mosómedvéknek és rénszarvasoknak is otthont nyújt. Szívbe markoló előadást hallhattunk az idegenvezetőtől. Megtudtuk, hogy milyen mostoha körülmények között tartották őket a gazdájuk, de több árva is volt közöttük, mielőtt ide kerültek. Az otthon fenyvesekkel körül vett, 5,5 hektáros területen fekszik. Természetes élőhely van számukra kialakítva, ami az állatok kényelmét és védelmét szolgálja. Maradandó élményt nyújtott időseink számára a pancsoló macik látványa, és a medvék mézzel való kényeztetése - hosszú fakanál segítségével. Nagyon jól éreztük magunkat a természet közelségében! Jó volt látni, hogy ebben az otthonban mindenki az állatok jó sorsáért fáradozik. Gödöllőn megtekintettük a Grassalkovich kastélyt, ami mindenkire nagy hatással volt. Az állandó kiállításon láttunk korabeli ruhákat, bútorokat, festményeket. Az Erzsébet királynőről készült festmény pedig mindenkit elvarázsolt! A nap fáradalmait a Francia kertben pihentük ki. Ez ismét egy csodálatos nap volt...

 

2016 - 2016. Születésnapi köszöntések

A Magyar Köztársaság Kormánya a szépkorúak iránti társadalmi megbecsülés kifejezése érdekében jubileumi juttatásról alkotott törvényt, mely a 90. életévét betöltött személyeknek szól. Tapasztalataink szerint minél magasabb kort élt meg valaki, annál nagyobb igénye van születésnapjának megünneplésére. Ahol szerető család van, ott a hagyományok szerint ők gondoskodnak erről. Sajnos aki családot nélkülöz, az nem élheti át ezt az élményt. Miután intézményünkben sok ember részére mi pótoljuk a „családot”, ránk vár ez a kellemes feladat! A házi ünnepségen munkatársak és klubtagok köszöntik fel az ünnepeltet, énekkel, verssel, virággal. A kilencven év feletti ünnepek esetén a Kormány által adományozott "Emléklap" is átadásra kerül. Nem maradhat el soha a születésnapi torta, amit munkatársunk készít el. Az ünnepi torta elfogyasztása után közös énekléssel zárul a kellemes délután. Az év első felében már több kerek születésnapi megemlékezésünk volt. További jó egészséget és boldogságban eltöltött életet kívánunk mindenkinek!  

2016 - 2016.06.02. Apák napja

Intézményünkben 20 év óta nem volt annyi férfi klubtag, mint az utóbbi néhány évben. Idén ötödik alkalommal rendeztük meg az ünnepséget, melyen ismét szép számmal voltak jelen. Saját klubtagjaink mellett vendégül láttuk a Bem téri Gondozási Központ és a Gondviselés Háza klubtagjait is. Ismét vidám, örömteli percekkel teli délutánnal köszöntöttük az Apákat. A Dél-Pesten működő énekstúdióból Horváth Erika és Juhász László énekesek szolgáltatták a műsort, akik Operett-musical gála koncerteken rendszeres lépnek fel, operett színdarabokban is játszanak, mint például Csárdáskirálynő, Lili bárónő, Mária Főhadnagy. A széleskörű repertoárból 45 percnyi operett műsort adtak elő, majd régi magyar táncdal slágerek következtek. Az idei apró ajándékunk egy különleges, az ünnepi alkalomra készült "Apák napi" kitűző volt, mely feltűzéséről munkatársaink gondoskodtak. A jó hangulatú programunk végén ismét nem maradhatott el az Apák kívánságára készített túrós palacsinta…!  

2016 - 2016.05.04. Anyák napja

Anyák napja ünnepét Magyarországon 1925-ben tartották először, azóta is május első vasárnapja az édesanyák tiszteletéről szól. Minden évben meleg szívvel várják nyugdíjasaink ezt a megható ünnepséget. Idén munkatársaink állítottak össze műsort, virággal, versekkel és énekekkel köszöntötték az édesanyákat, nagymamákat, dédnagymamákat. Ez az az ünnep, mikor mindenki mélyen magába száll, és megkönnyezi a kedves szavakat. 

2016 - 2016.04.28. Jelmezbál

Jó hangulatban telt az idei bálunk is, melyre meghívtuk a kerületi Gondozási Központok klubtagjait is. Az esemény hangulatát fokozta a "Fogj egy sétapálcát..." című zenére betanult táncos koreográfia, melyet a Kazinczys klubtagok adtak elő. A "fellépésre" mindenki nagy izgalommal készült, mely jutalma a hatalmas taps volt! A munkatársak pedig country táncosokká változtak, és igyekeztek a betanult lépéseket átadni a jelenlévőknek. 

2015 - 2015.02.02. Farsangi Budai várséta

Február 2-án a De la Motte-Beer palota vendégei voltunk. A palotában megtekintettük a Beer József Kajetán katonai gyógyszerész, lakó és patika épületét. A ház barokk stílusban épült, de a patikus saját igénye, ízlése, életmódja szerint alakítatta át. A palota 2015-ben nyitotta meg kapuját a látogatók előtt. Bemutatásra került, hogy abban az időben hogyan éltek a budai polgárok és hogyan mulatták az időt farsang idején. Ezután az idegenvezető kíséretében megismerkedtünk a Budai vár nevezetes épületeivel és műemlékeivel. Utunk végén egy forró teával zártuk a napot. 

2015 - 2015.03.19. Sándorpalota

Kivételes programon vettünk részt március 19-én. Lipcsey Csaba főmérnök vezetésével, látogatást tehettünk a Sándor palota épületében. A déli főkapun át egy boltozatos díszbejáraton és díszlépcsőn keresztül léphettünk be az épületbe. Az idegenvezető sorra vitt minket a különböző szalonokon és mindegyiknek megismerhettük a történetét. Mindenkinek nagyon tetszett pl.: a Kerek szalon, Kis empire szalon, Gobelin-vagy Boucher-terem, a Vörös szalon. Nagyon szépek voltak az intarziás parketták és a futó szőnyegek is. Olyan különleges élményben volt részünk, hogy abban a tükörteremben is időzhettünk ahol a protokoll rendezvényeket tartják. A program végén megtekintettük a 12-órakor kezdődő őrségváltást. 

2015 - 2015.06.10. Apák napja

Negyedik éve ünnepeljük az Apák napját. Idén is vendégül láttuk a kerületi Gondozási Központok és Gondviselés Háza Idősek Klubja férfi tagjait. A komolyabb bevezető és köszöntő után munkatársaimmal fokoztuk a hangulatot vidám versekkel, műsorral, dalokkal. Klubunk hölgy tagjai is készültek az ünnepségre. Sós süteményt sütöttek, a kézműves foglalkozáson pedig decoupage (szalvétatechnika) segítségével szép köveket festettek meg, ezzel az ajándékkal köszöntöttük az ünnepelteket. Idén a Dynamic Tánciskola szolgáltatta a műsort. Vezetője, Patai Telek Szilvia (Köztársasági kupa tulajdonos és tíztánc ranglistavezető) és versenytáncos párja, Tábori Ármin (Országos bajnok, Európa ranglistán 30.) standard táncokat adtak elő, az iskolás fiatalok pedig hip-hop táncot. Egy rögtönzött táncoktatásnak lehettünk tanúi és résztvevői. A vállalkozó szellemű vendégek megtanulhatták a twist alaplépéseit. Megint egy jó hangulatú délutánt töltöttünk el, programunk végén nem maradhatott el az Apák kívánságára készített, hagyományos túrós palacsinta! 

2015 - 2015.06.18. Balassagyarmat

BALASSAGYARMAT, PALÓCFÖLD, MOHORA

Június 18-án közös buszkirándulást szerveztünk a három kerületi idősek klubja részére. Ellátogattunk a különleges szépségű, történelmi és építészeti emlékekben gazdag palóc földre. Balassagyarmaton a Palóc múzeumban megismerkedtünk a tájegység néprajzi emlékeivel. Mohorán megnéztük a Tolnay Klári emlékházban a színésznő személyes tárgyait, ruháit. Rengeteg fénykép adott betekintést a művésznő életébe. Utunk végére mindenki kellemesen elfáradt, ez egy szép nap volt így együtt!

2015 - 2015.09.24. 40. évforduló

40 éves jubileumi ünnepség

2015. szeptember 24-én tartottuk intézményünk fennállásának 40. jubileumi ünnepségét. A családias légkörben megtartott ünnepségen Polgármester Úr és az intézmény vezetője köszöntötte az ünneplőket. A Polgármester Úr egy videó kamerát adott át ajándékba a klub részére, és a Frer Cukrászda által elkészített ünnepi dísztortát. Virággal köszöntötte Konrád Jutka klubvezetőt, aki 25 éve, illetve az intézmény vezetőjét, aki harmincadik éve dolgozik az intézményben. A második alkalommal kiírt novella pályázatra jelentkező klubtagok átvehették Polgármester Úrtól az intézmény díjait. Az ünnepségen Lambropoulou Alexandra munkatársunk és Kelemen Gyula “házi zenészünk” énekelt. A jubileumi alkalomra elkészült az intézmény logója és a Pesthidegkút-Ófalu-Gercse fali festménye, amelyet Gáspár Tivadar örökített meg. Az ünnepség végén a vendégek díszdobozos jubileumi emlékérmet kaptak ajándékba, majd a kertből 25 fehér galambot engedtünk a levegőbe. Az ünnepségen részt vettek klubtagjainkon kívül Dr. Láng Zsolt Polgármester Úr, Dankó Virág Alpolgármester Asszony, Szollár Péter a Nemzetgazdasági Minisztérium miniszteri Kabinet Tanácsosa, Dr. Csabai Péter Pesthidegkút elöljárója, a Szociális Bizottság elnöke Kocsy Béla, Vargáné Luketics Gabriella a Szociális és Gyermekvédelmi Iroda vezetője és munkatársai, illetve önkormányzati képviselők, szociális intézmények vezetői, munkatársai.

2014 - 2014.02.27. Farsang

Itt a farsang áll a bál…

Hagyományainkhoz híven, idén is fergeteges farsangi bállal búcsúztattuk a telet Klubtagjainkkal, illetve a kerületi klubokból érkezett vendégeinkkel! Felvonultattunk többek között: szerzetest, roma lányt, testőröket, hercegnőt és egy egész baromfiudvart! Ismét sokan voltunk, remek hangulatban telt ez a délután! 

2014 - 2014.03.06. Nőnap

Pesthidegkúti Német Hagyományőrző Kórus vendégszereplése Nőnapon

Az idei Nőnap rendhagyó módon zajlott! Több klubtagunk lelkes tagja a Pesthidegkúti Német Nemzetiségű énekkarnak, mely tagjai bennszülött helyi lakosokból alakult. Miután klubtagjaink leszármazottai és ők maguk is itt születtek e környéken, vagy 6-8 évtizede itt laknak, ezért erős a kötődésük a régi hagyományokhoz, emlékekhez. Ez a Kórus is szeretné megőrizni és tovább vinni ezt a szellemet. Mi ennek mindig szívesen adunk teret és szívesen vagyunk részesei….! Több környékbeli fellépésüket is megnéztünk. Ennek ellenére régóta terveztük, hogy egyszer meghívjuk intézményünkbe az egész kórust egy kellemes délutánra. Jó alkalom volt erre a Nőnap ünneplése, melyre a kórus el is fogadta a meghívást. Majdnem teljes létszámmal érkeztek hozzánk csodálatos fellépő ruhájukban. Szebbnél szebb magyar- és német dalokkal örvendeztettek meg minket, míg végül felcsendült a “Hidegkúti himnusz”…! Szem nem maradt szárazon! Saját férfi klubtagjaink versekkel köszöntötték a délutánra érkező hölgyeket illetve egy szál virággal, természetesen a Kórus hölgy tagjainak is jutott belőle! A kellemes délutánt finom sütemények felszolgálásával és közös beszélgetéssel zártuk.

2014 - 2014.06.05. Apák napja

Immár harmadik éve ünnepeljük Klubunkban az Apák napját. Ezen a napon emlékezünk az apákra, nagyapákra, férfi elődökre, az apaságot és a szülői szerepet is köszöntjük. Miután a mi intézményünkben van a legtöbb férfi klubtag, ezért meghívtuk idén először a kerületi Gondozási Központok férfi tagjait is, hogy egy nagyobb rendezvény keretében együtt ünnepeljünk. Először jártak nálunk a Gondviselés Háza Idősek Klubjából is, akiket szintén nagy szeretettel fogadtunk. Egy amerikai oldalon olvastuk, hogy az apák és férfiak szerint a legjobban a következő ajándéknak örülnek: egy üveg gin, esetleg pár üveg sör, vagy egy lapos TV. A férfiak nem igazán kedvelik a szirupos, szentimentális üzeneteket. Helyettük népszerűek a vicces képeslapok, amelyek elolvasás után nevetésre késztetik az apát, vagy amely köszönetet mond az apaságért. Mi is egy vidám, örömteli percekkel teli délutánt terveztünk nyújtani az Apák részére. Munkatársainkkal vidám verseket olvastunk fel, majd H. Varga Tamás és Ágoston Anita előadóművészek egy 50 perces interaktív, szórakoztató előadást tartottak. Felcsendültek örökzöld dallamok, operett darabok, régmúlt rock and roll zenék. Apró ajándékkal is kedveskedtünk az ünnepelteknek, virág helyett kicsi dobozba csomagolt házi süteménnyel! A jó hangulatú programunk végén nem maradhatott el ismét az Apák kívánságára készített túrós palacsinta… 

2014 - 2014.10.07. Debreceni kirándulás

A Budapest Főváros II. Kerületi Önkormányzat Egészségügyi, Szociális és Lakásügyi Bizottsága 2014. évre kiírt Szociálpolitikai Keret pályázatán nyert összegből szerveztük meg az Idősek hónapja egyik kiemelkedő programját, a debreceni kirándulást. A Hajdú-Bihar megye fővárosában több történelmi nevezetességet is megtekintettünk, például a Református Nagytemplomot, ahol Kossuth Lajos 1849-ben hirdette ki a Függetlenségi nyilatkozatot, illetve a Református Kollégiumot, Múzeumot és könyvtárat. Nagy sétát tettünk ebben a csodálatos városban, kellemesen el is elfáradtunk a szép őszi napon. Utunk során érintettük a debreceni nagyerdőt is, melynek szépsége páratlan élményt nyújtott mindannyiunk számára. 

2014 - 2014.10.14. Kézműves foglalkozás

Nagy örömmel várták klubtagjaink a kézműves foglalkozást, ahol ebben a hónapban asztali virág kompozíció elkészítése volt a cél. Többen reszkető kézzel, de annál nagyobb lelkesedéssel fogtak hozzá a munkához. Végül hatalmas sikerélményt jelentett számukra, mikor elkészült a mű! 

2014 - 2014.10.16. Novellaíró pályázat díjátadója

Az I. világháború 100. évfordulója alkalmából a II. kerületi Önkormányzat Idősügyi Tanácsa novellaíró pályázatot hirdetett a kerületi idősek számára. A pályázat célja, hogy az idősek emlékeiket, történeteiket osszák meg másokkal. A mi intézményünkből öt klubtag nyújtotta be pályázatát: 

  • Kalmár Gyuláné (90 éves): Aradtól Pesthidegkútig
  • Huber Márton ( 83 éves): Levelek lehullottak
  • Hajek Sándor (90 éves): Hadifogságom története
  • Herédi Józsefné (82 éves): Emlékezés Szentestémre
  • Schleer Jakabné (87 éves): Kitelepítés

Ezeket a pályaműveket egy belső ünnepség keretében a III. sz. Gondozási Központ és Idősek Klubja vezetője “Oscar” díjjal jutalmazta, mely mindenki számára örök emlék marad!

2011 - 2011.04.29. Anyák napja

Anyák napját a legtöbb országban májusban tartják, Magyarországon május első vasárnapján ünnepeljük. Az anyák megünneplésének története az ókori Görögországba nyúlik vissza. Akkoriban tavaszi ünnepségeket tartottak Rheának az istenek anyjának, és vele együtt az édesanyák tiszteletére. A történelem során később is voltak olyan ünnepek, amikor az anyákat is megköszöntötték. Magyarországon 1925-ben tartották az első ünnepet, a májusi Mária-tisztelet hagyományaival összekapcsolva. Minden évben örömmel várják Nyugdíjasaink ezt a megható ünnepséget, ahol általában iskolás gyermekek műsorával köszöntjük az édesanyákat, nagymamákat, dédnagymamákat, üknagymamákat!  

2011 - 2011.05.31. Kőszeg

2011. évi kirándulásunkat Kőszegre terveztük, érintve a Jeli Arborétumot. Kőszegen egy idegenvezető kalauzolásával megismerkedtünk a város történelmével. Megtekintettünk helyi nevezetességeket, a várat, öreg és új templomokat is. A mai napon átéltük a történelmet… 

2011 - 2011.09.08. Sportnap

I. Senior Játék és Sportnap

Már régóta terveztük, hogy a kerületben lévő három Idősek Klubja tagjai részére játékos sportnapot szervezünk. Klubtagjaink soha nem látott lelkesedéssel készültek és vettek részt az eseményen. Gyógytornászunk (Zsuzsa), közös bemelegítéssel indította a napot. A nap folyamán lehetőség volt talpmasszázs igénybevételére. Bár az időjárás próbált megtréfálni bennünket, de az idősek mit sem foglalkozva néhány csepp üdítő őszi esővel, bátran kipróbáltak minden mozgást fejlesztő gyakorlatot, fiatalokat is megszégyenítő ügyességgel! A sportnap záró gyakorlataként közös jógával zártak olimpikonjaink. A csapatok a “megterhelő” testmozgást követően elismerésünk jeleként átvehették a jól kiérdemelt serleget és okleveleket. A nap végét a leadott kalóriák pótlására a fittness menedzserek ajánlásával egy “diétás” uzsonna zárta le (zsíros kenyér - szőlővel) :) Jövőre találkozunk, reméljük Önnel együtt még többen leszünk! 

2011 - 2011.10.13. Barokk nap

2011-ben a “barokk” évében jártunk.

Ezt a kort egy közös program keretében, a Bem téri Idősek klubjában elevenítettük fel a kerületi három Központ klubtagjai közreműködésével. Felvonultattuk a kor öltözködését, irodalmát, ételeit és zenei kultúráját. Ismét egy kellemes, közös délutánt töltöttünk el jó hangulatban… 

2011 - 2011.12.15. Karácsony

Az Adventi időszakban elsőként Dr. Láng Zsolt, a II. kerület Polgármestere köszönti nyugdíjasainkat immár hatodik éve. A Polgármester Úr kisebb delegáció kíséretében, legtöbbször egy kerületi iskola diákjaival érkezik meg, akik meghitt hangulatban, kedves karácsonyi műsorral köszöntik az időseket. Az ünnepség végén a gyermekek átadják Polgármester Úr ajándékát a meghatott kis közösségnek, az intézmény munkatársai pedig süteménnyel köszönik meg vendégeink látogatását. 

2011 - 2011.05.31. Jeli Arborétum

Egy gyönyörű májusi nap reggelén indultunk el kis busszal a Jeli arborétumba, ahol megnéztük a rododendronok virágzását. Hatalmas sétát tettünk a festői szépségű botanikus kertben. A jó levegő, a látvány felejthetetlen élmény marad számunkra… 

2012 - 2012.05.18. Apák napja

Az Apák napját a 20. század elején kezdték el ünnepelni az Anyák napja párjaként. Ilyenkor emlékeznek az apákra, nagyapákra és a többi férfi elődre. Az apaságot és a szülői szerepet köszöntjük ilyenkor. Ez az ünnep Amerikából indult 1910-ben. Az amerikai Sonora Smart Dodd apjáról emlékezett meg, aki egyedül nevelte fel hat gyermekét. Az ünnepet Richard Nixon elnök nyilvánította hivatalossá. A katolikus egyház Szent József napján, március 19-én tartja az Apák Napját. Magyarországon 1990-es évek elején voltak az első megemlékezések, és évről-évre egyre szélesebb körben ünneplik. Az utóbbi években a kereskedők is alkalmazkodtak az ünnephez, ilyenkor mindenféle vicces dísztárgyak készülnek, s általában a műszaki cikkeket és a szerszámokat kínálják szélesebb körben. Iskolák és egyéb gyermekintézetek az ünnep előtt ajándékokat készítenek, és sportnapokat, családi játszóházat tartanak. Ebben az évben is köszöntöttük Klubunkban az apákat. A kellemes délutánon versekkel emlékeztünk meg róluk, illetve az ünnepeltek kívánságára most sem maradhatott el a hagyományos túrós palacsinta! 

2012 - 2012.06.05. Győr

Országos Nyugdíjas Találkozó Győrben

A győri Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény a Generációk egymás közt, egymásért projekt folytatásaként 2012-ben az Aktív időskor és a generációk közti szolidaritás európai éve keretében hirdette meg 2012. június 5-én és 6-án az Országos Nyugdíjas Találkozót és szakmai napot. A III.sz. Gondozási Központ Idősek klubja tagjai és munkatársai képviselték a II. kerületet. A “Veletek mindenkor” című Találkozó egyik célja volt, hogy tovább erősödjön a generációk közti együttműködés és az időskori aktivitás. A sokszínű, programokban gazdag rendezvényen való részvétel mellett kiállítás formájában tudtuk bemutatni nagy sikerrel az intézményünket. Köszönet a szervezőknek és a résztvevőknek! 

2012 - 2012.06.28. Szarka vár

Szarka vár(Solymár), kirándulás

Budapesttől északnyugati irányban, a zöldellő pilisi hegyek gyűrűjében egy kisebb, meredek oldalú dombon emelkedik Solymár középkori erőssége, amit a néphagyomány Szarkavárként emleget. I. Lajos király uralkodása idején a legfontosabb királyi tisztségviselők közé számítottak a Lackfi család tagjai, akik 1355-ben vásárolták meg ezt a területet. Rövidesen felépítették a kis alapterületű kővárat, hogy budai tartózkodásuk idején szállásul szolgáljon számukra. Az erődítményt már az 1526-os mohácsi csata után jelentősebb pusztítások érték a környéken fosztogató török és tatár lovas csapatoktól, de végleges romba dőlése csak az 1541-es budai megszállás után következett be. Maradványait a 18. században letelepülő németajkú (sváb) lakosság hordta el. Szarkavárat csak az 1930-as évektől kezdte kutatni Valkó Arisztid műkedvelő régész, majd az 1990-es esztendőktől indultak el a tényleges feltárás és helyreállítás nagyszabású munkálatai. Lassan napvilágra kerültek a hosszúkás ovális alakú várfalak, melyek több lakóépületet és egy vaskos öregtornyot öveznek, a várudvaron létesített mély kúttal. A jórészt már restaurált várfalak méltó környezetet biztosítanak a település által szervezett kulturális rendezvények számára. Klubtagjaink részére sikerült egy enyhébb napot kifogni, így egy kellemes délelőttöt töltöttek el a pilisi hegyek lábánál. 

2012 - 2012.09.06. Kerti parti

A kerületi három Gondozási Központ klubtagjai részvételével minden év tavaszán kerti partit szervezünk, amely évek óta nagy népszerűségnek örvend. A tiszta levegő, a csodás környezet, a finom étel, a jó zene mind hozzájárul ahhoz, hogy jól érezzék magukat az idős emberek. A jó hangulat, a közös program egyfajta összetartó erő, amely minden évben újra és újra összehozza a három intézmény tagjait. 

2012 - 2012.09.18. Sportnap

II. Olimpiai Senior Játék és Sportnap

Az Olimpia évében, 2012 szeptemberében második alkalommal került megrendezésre a Sportnap, melyen a kerületi Gondozási Központok klubtagjai vettek részt. Ebben az évben új játékokat próbáltunk ki, illetve új sporteszközöket is beszereztünk. Közös bemelegítés után az idősek ismét használhatták a kondicionáló gépeket. A kerti, külső helyszínen különböző ügyességi játékokkal illetve a tornateremben csoportos gyógytornával fogadtuk a sportolni vágyó klubtagokat. A rendezvény alatt masszőr kollégánk átmasszírozta a sportolók fáradt hátizmait, majd hagyományosan közös jógával zárult a nap. Ebben az évben sem maradhatott el az oklevél és a kupa átadása, s végül egy közös uzsonna.

2012 - 2012.10.01. Kiállítás Marczibányi téren

Korosztályok találkozója

“A múlt tárgyai mesélnek – korosztályok találkozója. A személyes tárgyak, a hozzájuk kötődő történeteken keresztül segítenek megtalálni a közös hangot a különböző korosztályok között.” Az “Aktív időskor és generációk közti szolidaritás európai éve” alkalmából ezzel a felhívással kezdtük el megszervezni a régi használati tárgyakból álló kiállítást. Nyugdíjasaink lelkesen hoztak be különböző tárgyakat, melyhez emlékek, történetek is kötődtek. A behozott tárgyak között megtalálható volt például 1902-es magyar-osztrák kibocsájtású 1000 koronás pénzeszköz, 1911-es „Csoda album” c. könyv, saját készítésű benzines tűzköves réz öngyújtó 1920-as évekből. A három kerületi Gondozási Központ és ÉNO klubtagjai által leadott tárgyakból a Családsegítő és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze a kiállítást, mely a Marczibányi Téri Művelődési Központ helyiségében került bemutatásra a látogatók számára. A megnyitó ünnepségen Dömök Lászlóné, az Egészségügyi, Szociális és Lakásügyi Bizottság elnöke, valamint a Közbeszerzési Bizottság tagja és Vargáné Luketics Gabriella Szociális és Gyermekvédelmi Iroda vezetője mondott beszédet.

2012 - 2012.10.02. Idősek hónapja megnyitó

A „generációk találkozása” jegyében, október 2-án tartottuk a 2012. évi „Idősek hónapja” megnyitó ünnepségünket. A kapcsolat teremtés jó példáját hoztuk létre, mikor felkértük az ÉNO fiatal klubtagjait és pedagógusait, hogy köszöntsék nyugdíjasainkat az Idősek Világnapja alkalmából. A megható köszöntés után kellemes hangulatú beszélgetés alakult ki a két generáció között. A közös együttlét közelebb hozta a két intézmény tagjait. Jó volt érezni azt az erőt, amit sérült embertársaink közvetítettek felénk. 

2012 - 2012.10.09. Herend_Veszprém

2012-ben úti célunk Herend-Veszprém volt. Betekintettünk a herendi porcelángyártás rejtelmeibe, gyönyörködtünk a kiállított porcelánokban, vásárlásra is volt lehetőség. Végig sétáltuk Veszprém utcáit, bementünk a Püspöki palotába, láttuk a viaduktot és megcsodálhattuk a gyönyörű bakonyi dombok vonulatait. Finom ebéddel koronáztuk meg a napunkat. 

2012 - 2012.10.18. Kalmár Gyuláné 88 éves

Kalmár Gyuláné, Irénke néni 2005 novembere óta aktív résztvevője a Klub életének. Napi 2-3 km gyaloglás sem tudta eltántorítani attól, hogy minden nap köztünk legyen. 2012. októberében töltötte be 88. életévét. Születésnapja alkalmából tortával, virággal köszöntötték fel Klubtársai és az intézmény dolgozói, valamint Hajek Sanyi bácsi (aki szintén idén lett 88 éves) egy közös tánccal üdvözölte a “nyolcvan-nyolcasok” klubjában. Reméljük még sok éven át megteszi értünk ezt a hosszú távot! Isten éltesse sokáig Irénke nénit! 

2012 - 2012.10.18. Szüreti bál

Mint egy hagyományőrző társaság, tartunk meg nevezetes ünnepeket az év folyamán. Mint mindig, ezekre is nagy örömmel készülünk. Az alkalomhoz illően díszítjük fel a házat, szüreti bál esetén a kertből szedett borostyánnal, szőlővel, dísztökkel, őszi gyümölcsökkel, színes levelekkel. A dolgozók szokás szerint népviseleti ruhába öltöznek. Zenészünk hangulatos talpalávaló muzsikával, bordalokkal szórakoztatja a megjelenteket, volt már kisebb szüreti felvonulás is. 

2013 - 2013.05.14. Bodajk

Kirándulás Jásd – Bodajk – Csesznek – Bakony

Buszos kiránduláson voltunk a Bem téri idősek klubjával. Gyönyörű Bakonyi táj szépségeivel ismerkedtünk, élveztük a friss levegőt a vadvirágos mezők és rétek illatát. Zarándok utunk első állomása Bodajk volt, ez a kegyhely csodás gyógyulásokról tanúskodik. Jásdon a szentkúthoz vezetett az utunk itt megpihentünk, és teret adtunk az elmélkedésnek. Elsétáltunk az Öreg Bakony északi részén lévő, 350 m magasságban álló, romos Cseszneki várhoz. Gyönyörködtünk a vidék szemet kápráztató természeti csodáiban. 

2013 - 2013.06.06. Babakiállítás

“III. Babák és jelmezek régi tárgyak között” kiállítás 2013. június 6-16-ig.

Intézményünk három önálló kiállítást szervezett a Klebelsberg Kultúrkúriában. Törekvésünk mindig az volt, hogy klubtagjaink saját munkáit mutassuk be. Az első kiállítás 2007-ben volt. Két klubtagunk baba és jelmez gyűjteményét állítottuk ki. Általában mások által kidobott, szükségtelenné vált, sokszor megrongálódott tárgyakból állt össze a kollekció. A hölgyek évek óta töretlen lendülettel hozták rendbe a babákat. Minden babához egy történet fűződik. Saját ötletük alapján öltöztették fel maguk által vart ruhákba mindenféle kiegészítőkkel együtt, s nevezték el őket. 2008-ban a kiállítást szintén saját készítésű kézimunkákkal, gobelinekkel egészítettük ki. Ezeken a kiállításokon több oktatási intézmény diákja is megfordult, 300 közeli látogatónk volt. 2013-ban szervezett kiállításunkat klubtagjaink saját régi személyes tárgyaival, illetve saját készítésű tárgyaival egészítettük ki. Ez a kiállítás ismét nagy sikert aratott a látogatók körében, mely száma meghaladta a 440 főt! 

2013 - 2013.07.04. Tihany

A közlekedés minden formáját igénybe véve, kis csapatunkkal a Magyar Tengernél jártunk. Úti célunk a Tihanyi Apátság volt. Először egy rövidfilmet néztünk meg, majd idegenvezetői segítséggel megtekintettük a templomot és az altemplom kincseit. Nézelődtünk és pihentünk a város főterén, majd kis vonattal eljutottunk a tihanyi hajókikötőbe. Sétahajóval érkeztünk meg Siófokra, közben megcsodálhattuk a Balaton gyönyörű, tiszta kék vizét, a vitorlásokat és az első bátor fürdőzőket. Siófokon áztattuk egy kicsit fáradt végtagjainkat a vízben, majd rövid kikötői séta után elindult vonatunk vissza, Budapestre. Gyönyörű napsütésben egy szép napot töltöttünk el a Balatonnál! 

2013 - 2013.09.26. Somogyvár

A Bem téri Gondozási Központ klubtagjaival közös autóbusz kirándulást szerveztünk. Nagy volt az érdeklődés, közel 50 fővel indultunk el, gyönyörű napsütésben. Klubunk állandó vendége, Gyócsi László író-újságíró kezdeményezésére utaztunk Magyarország harmadik legnagyobb emlék helyére. Kirándulásunk témája: “Egy legenda nyomában Somogyváron, barangolás, történelmi helyszíneken”. Megnéztük Szent László első temetkezési helyét, amelyre ebben az évben, ünnepi sorozattal emlékeztek meg és avatták emlékhellyé. Ennek az eseménynek lehettünk mi is a részesei. Gyógynövényekkel és gyönyörű virágokkal ismertettek meg bennünket, külön előadó segítségével. Ellátogattunk az erdő közepén található forráshoz, melynek csodatévő erőt tulajdonítanak. A legenda szerint itt mosta meg kezét István király, Koppány legyőzése után. A déli órákban elfogyasztottuk ebédünket, majd megnéztük Öreglakon az író szülői házát. Egy kis vendéglátás és rövid pihenő után a kora esti órákban tértünk haza feltöltődve, szinte újjászületve.

2013 - 2013.10.01. Idősek világnapja hajókirándulás

Hajókirándulás 2013 Idősek Világnapja

Az idősek világnapja alkalmából Dr. Láng Zsolt Polgármester Úr a Batthyány téri kikötőben, a “Budapest” sétahajó fedélzetén köszöntötte klubtagjainkat, illetve 250, a II. kerületben élő, szépkorú polgárt is. Köszönetét fejezte ki azért a közös sikerért, amelynek eredményeképpen szeptember végén átvehette az Idősbarát Önkormányzat díjat a Parlamentben. Az ünnepség vendége volt Varga Mihály Nemzetgazdasági Miniszter is, aki az idősebb generáció iránti tiszteletét és megbecsülését hangsúlyozta ki köszöntőjében. A köszöntő beszédek után egy 99 éves néni megköszönte a II. kerületnek, illetve Polgármester Úrnak, hogy gondoskodnak a kerület nyugdíjasairól. A vendégeket a kétszintes hajóbelsőben friss pogácsa és üdítő fogadta. A köszöntők után szép napos, bár kissé szeles időben futott ki a hajó a kikötőből. Nem mindennapi módon, a Dunáról tekintethettük meg idegenvezetéssel Budapest nevezetességeit. Sokáig emlékezetes maradt mindenki számára az “Idősek hónapja” megnyitó ünnepsége!